Spelregels

PlanBreda staat open voor plannen die Breda mooier en beter maken. Iedereen kan een plan insturen, of je nu inwoner, vereniging of ondernemer bent. Ook de gemeente deelt hier plannen. Gedeelde plannen moeten voldoen aan een paar spelregels. 

In de eerste plaats is het de bedoeling dat jouw plan jouw buurt, wijk of de stad beter of mooier maakt.

Het is belangrijk dat je bij jouw plan duidelijk hebt wat je aan anderen gaat vragen. Waar wil je precies dat mensen over meegaan denken of aan mee gaan doen? En waar aan niet? En hoe lang kunnen ze reageren op je plan?

Je gebruikt PlanBreda om anderen te laten reageren op je plan. Het blijft altijd jóuw plan, jij blijft verantwoordelijk voor de inhoud en het vervolg.

Wij helpen je je plan online te krijgen op deze site. Om mensen te laten reageren op je plan, moet je erover communiceren. Wij sturen een nieuwsbrief, maar we vragen ook van jou om mensen naar het plan toe te krijgen door een link op social media of andere kanalen te zetten.

Bijdragen aan plannen kan op verschillende manieren: stemmen op verschillende mogelijkheden, eens of oneens stemmen, vragenlijstjes, reageren, een forumdiscussie of aanbieden om mee te helpen.

Als je al je stemmen of reacties hebt ontvangen, dan vragen we je nog één actie: vertel degenen die hebben gereageerd op jouw plan wat je ermee gaat doen. Ze hebben immers jou geholpen door te reageren!

Het is aan jou hoe je daarna weer verder gaat met je plan. Als je weer hulp nodig hebt van PlanBreda, trek dan aan de bel.

Dit is eigenlijk geen spelregel maar een tip: in jouw wijk zijn al mensen die je kunnen helpen. Zo zijn er in Breda veel wijkplatforms. Zij kennen veel mensen en weten hoe je een plan een stap verder brengt. Je kunt ze gewoon mailen of (aan)bellen.

Contactpersonen in jouw wijk

Is PlanBreda niet wat je zoekt, maar zoek je naar andere mogelijkheden om je plan te realiseren? Breda heeft buurtrechten en biedt wijkdeals. Misschien is dat wat voor jou.

Bewoners in Breda kunnen met Buurtrechten veel meer invloed uitoefenen op hun eigen buurt.

Hoe dan bijvoorbeeld? Een buurthuis overnemen om zelf te beheren, groenvoorziening (betaald) overnemen, braakliggende grond exploiteren: er is veel mogelijk. Buurtrechten geven inwoners het recht op openheid van en samenwerking met de gemeente. 

Waarom zijn de Buurtrechten in Breda zo bijzonder? Ze zijn sinds maart 2018 vastgelegd in een gemeentelijke verordening. Deze verordening zorgt ervoor dat alle initiatieven van bewoners(groepen) serieus onderzocht worden en opdrachten niet vanzelfsprekend naar marktpartijen gaan. De gemeente kijkt namelijk niet alleen naar kosten, maar ook naar de meerwaarde voor de gemeenschap, de wijk of het dorp. 

Welke Buurtrechten zijn er in Breda?

  • het probeerrecht (bijvoorbeeld gebruik van braakliggend terrein)
  • het recht om te bieden (bijvoorbeeld op gemeentelijk vastgoed)
  • het recht de gemeente uit te dagen om  diensten beter uit te voeren (zoals zorgtaken).
Cookie-instellingen